În ultimele decenii, îngrijorările privind impactul negativ al activităților agricole asupra mediului, a resurselor naturale şi chiar asupra sănătății oamenilor sunt din ce în ce mai mari şi în acest sens, pe plan mondial, se impune abordarea unor cercetări științifice interdisciplinare care să ducă în final la soluții privind sortimentul, tehnologiile pre și post-recoltă ecologice.
Tehnologiile postrecoltă au rolul de a prelungi durata de viață a fructelor, în stare proaspătă sau prelucrată, fiind o componentă ce adaugă plus valoare producției ecologice și totodată diminueză pierderile de producție în perioadele de vârf ale acesteia. La nivelul Uniunii Europene există reglementări ce definesc produsele alimentare obținute din produse agricole cultivate ecologic doar pentru tehnologiile pre-recoltă. La nivel european, Comisia Europeană finanțează prin programul CORE Organic o serie de proiecte ce contribuie la găsirea unor soluții tehnologice, care să asigure calitatea și siguranța alimentară a produselor ecologice pe întregul flux de producție/păstrare/procesare.
În contextul creșterii producției de fructe ecologice din ultimii ani, dezvoltarea unor tehnologii post-recoltă specifice acestora reprezintă o necesitate stringentă și totodată obiectivul proiectului component P4. Ca urmare, experimentarea și validarea unor tehnologii ecologice post-recoltă aplicabile la fructele obținute din pomicultura ecologică, în condițiile din România, vor reprezenta elementele de noutate și totodată o provocare pentru partenerii acestui proiect. Pentru îndeplinirea acestora, se vor monitoriza parametrii tehnologici de calitate ai fructelor pe parcursul păstrării/procesării, selectându-se aceia care vor sta la baza elaborării rezultatelor finale.
Partenetrii proiectului component P4 fac parte din consorțiul proiectului complex ECOTEHNOPOM, consorțiu multidisciplinar format din 10 parteneri: un institut și 4 stațiuni de cercetare dezvoltare în domeniul pomiculturii, 2 institute naționale din domeniul mecanizării agricole și unul in domeniul chimico-farmaceutic, un institut de ramură specializat pe tehnologiile post-recoltă și 2 universități cu expertiză în pomicultură și respectiv în extracția și formularea de noi produse ecologice.
Principalele rezultate așteptate se refera la; realizarea a 3 tehnologii ecologice post–recoltă îmbunătățite/noi de păstrare fructe ecologice în atmosferă controlată / modificată, de minimă procesare prin uscare și procesare prin congelare/liofilizare a fructelor ecologice; la servicii noi de cercetare-dezvoltare privind tehnologii ecologice post-recoltă; depunerea a 2 cereri de brevet privind tehnologiile de păstrare în atmosferă controlată/modificată și de minimă procesare prin uscare la fructele ecologice.
Acest proiect este finanţat de Ministerul Cercetării și Inovării din România, CCCDI–UEFISCDI, perioada de implementare fiind 2018-2021.
Titlu proiect component: Tehnologii ecologice post-recoltă
Acronim: ECOTEHNOPOM_P4
Valoare: 803.190 lei
Buget USAMV București: 380.440 lei
Perioada de derulare: 31.03.2018 – 31/05/2021
Responsabil USAMV București: CSIII dr. ing. Andreea STAN
Responsabil din partea USAMV Bucuresti pentru Proiectul conplex: Prof.univ.dr. Adrian ASĂNICĂ
Proiectul component (Pr4) face parte din proiectul complex: CREȘTEREA CAPACITĂȚII INSTITUŢIONALE DE CERCETARE – DEZVOLTARE- INOVARE ÎN DOMENIUL POMICULTURII ECOLOGICE
Acronim: ECOTEHNOPOM
Tipul proiectului: PC (Proiecte Complexe realizate in consorții CDI)
Autoritatea contractantă: UEFISCDI, Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională
Contractor: USAMV București
Nr contract: 12/2018
Cod proiect: PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0662
Director de proiect: CSI Dr. ing. Mădălina Maria BUTAC
Durata proiectului: 38 luni
Perioada de derulare: 31.03.2018-31.05.2021
Responsabil proiect: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – CS III dr. ing. Andreea STAN
Parteneri:
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni – Mădălina BUTAC
Institutul de cercetare-dezvoltare pentru industrializarea si marketingul produselor horticole “HORTING” – Marian VINTILĂ
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Etapa 1 – Nivelul actual al cunoașterii privind tehnologii post-recoltă aplicabile la fructele obţinute din pomicultură ecologică în vederea stabilirii modelelor experimentale.
Etapa 2 – Experimentarea modelelor propuse privind stabilirea tehnologiilor ecologice post-recoltă aplicabile la fructe obţinute din pomicultură ecologică, în anul I de studiu.
Etapa 3 – Validarea rezultatelor din primul an de experimentare în vederea elaborării tehnologiilor ecologice post-recoltă.
Etapa 4 – Validarea rezultatelor proiectului în vederea elaborării tehnologiilor ecologice post-recoltă.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Adresa: Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1, Bucureşti, 011464
Responsabil USAMV București: CSIII dr. ing. Andreea STAN
Telefon: +40 769 716 512
Email: [email protected]