ProtectGoji Semnalări

Ce urmărim ?

Unul din obiectivele specifice ale proiectului ProtectGoji este reprezentat de elaborarea hărții de răspândire, ca areal faunistic și areal de dăunare, pentru acarianul galicol al plantelor de goji, cunoscut sub numele Aceria kuko.

Este un proiect pilot de citizen science, care necesită cât mai multă atenție pe tot teritoriul României.

În cazul speciilor invazive, identificarea cât mai rapidă a zonelor unde acel nou organism a apărut este extrem de importantă pentru limitarea extinderii acelui organism.

Rezultate propuse

  1. creșterea gradului de informare a producătorilor de goji în privința pericolului de extindere a acestui dăunător
  2. închegarea unui grup de lucru care să realizeze o monitorizare activă în teritoriu, prin intermediul unei pagini de facebook si a unei aplicații web
  3. stabilirea cât mai detaliată a ariei de răspândire a acarianului A. kuko și a principalelor căi de răspandire

iNaturalist: de ce este indicat să utilizăm aceasta platformă.

iNaturalist este o rețea socială de naturaliști, biologi, oameni de știință dedicați, dar și cetățeni interesați de natură, construită pe conceptul de cartografiere și împărtășire a observațiilor biodiversității pe tot globul (https://ro.wikipedia.org/wiki/INaturalist). Se estimează ca doar in 2021, utilizatorii iNaturalist au contribuit cu aproximativ 66 de milioane de observații asupra plantelor, animalelor, ciupercilor și altor organisme din întreaga lume, iar aproximativ 130.000 de utilizatori au fost activi în ultimele 30 de zile.

iNaturalist poate fi accesat prin intermediul site-ului său web sau a aplicației mobile.

Colaboratorii proiectului ProtectGoji sunt încurajați să își creeze un cont pe iNaturalist, înregistrând și partajând observațiile nu doar cu noi, ci cu întreaga lume.

iNaturalist: semnalări

Crearea unui cont este extrem de ușoară, în maxim 5 minute contul fiind setat.

Preferabil este să utilizați aplicația pentru mobil, dar se poate folosi la fel de ușor și pagina web a platformei.

iNaturalist
iNaturalist
iNaturalist
iNaturalist
iNaturalist
iNaturalist
iNaturalist
iNaturalist

Câte ceva despre acarianul galicol al plantelor de goji

Acest  dăunător aparține ordinului Acariformes, subordinul Prostigma, familia Eriophyidae și este caracterizat prin dimensiuni reduse 160 – 290 µm (Ripka & Sánchez 2015).

Având în vedere dimensiunile reduse ale stadiilor biologice, cel mai simplu este să facem observații pe baza simptomelor produse la nivelul frunzelor, pedunculilor florali și fructelor, tulpinilor, urmând ca apoi, dacă considerăm necesar, să prelevăm probe și să determinăm exact specia de acarieni cu care ne confruntăm.

Simptome produse pe organele plantei de acarianul galicol al plantelor de goji

Simptome gale pe frunze
Simptome produse
Simptome

Introdu mesajul tău

Ai observat și tu astfel de simptome pe plantele de goji de acasă sau pe care le-ai văzut în timpul ultimelor ieșiri in natură! Te rugam sa ne scrii!  Ajută cultivatorii de goji să producă fructe curate și sănătoase!