Procesarea alimentelor ecologice este caracterizată prin abordări empirice care au ca rezultat consumuri mari de materii prime și energie, precum și deteriorarea produsului, afectând astfel sustenabilitatea și calitatea produselor. S-au realizat pași importanți în sensul diminuării acestor pierderi, printr-un proiect anterior (Core Organic Plus), însă un Cod de Bune Practici încă nu a fost elaborat până în prezent.
Restricțiile existente în utilizarea aditivilor și necesitatea eliminării treptate a substanțelor neconforme sporesc în continuare presiunea, în timp ce întregul potențial al aditivilor și coloranților naturali este neexplorat. Proiectul SusOrgPlus va aborda aceste aspecte în scopul prelucrării și obținerii de produse cu valoare adăugată din materiale vegetale și de origine animală, prin dezvoltarea de noi procese inteligente, aditivi/coloranți naturali și a unui material suport pentru un Cod de Bune Practici. Implicarea cercetătorilor din domeniul alimentar, a inginerilor de proces, mecanici și de control, a agricultorilor și furnizorilor de tehnologie, precum și utilizarea unei abordări bazate pe nevoile părților interesate vor asigura toate condițiile relevante pentru dezvoltarea de procese inteligente, eficiente și cu consum redus de energie și de produse cu valoare adăugată. Echilibrul geografic în rândul participanților la proiect, din Europa Centrală, de Est, de Nord și de Sud, va asigura relevanța proiectului în întreaga UE și în afara acesteia.
Contribuția USAMV București la obiectivele proiectului SusOrgPlus va oferi sectorului ecologic: (a) produse cu valoare adăugată (aditivi/coloranți naturali); (b) creșterea eficienței proceselor tehnologice de procesare, cu reducerea consumurilor specifice de resurse bio; (c) reducerea cantității de deșeuri rezultate din prelucrarea materiei prime proaspete; (d) evaluarea calitativă și senzorială a produselor ecologice inovative obținute; (f) analiza gradului de acceptanță a consumatorilor pentru produsele alimentare ecologice îmbogățite cu aditivi alimentari și coloranți naturali; (g) material suport pentru Codul de Bune Practici; (h) diseminarea rezultatelor proiectului și instruirea fermierilor/procesatorilor, altor actori interesati din sistemului de educație și cercetare (studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice, cercetători, etc.).
Proiect finanţat prin PN III – Cooperare Europeana si Internationala – Orizont 2020
Titlul proiectului: Dezvoltarea de tehnologii de procesare inteligente, de aditivi alimentari și coloranți naturali, crearea de material suport pentru un cod de practici în scopul creşterii sustenabilităţii și acceptanţei consumatorilor de produse alimentare ecologice
Acronim proiect: SusOrgPlus
Tip proiect: ERANET
Cod proiect: ERANET-COREORGANIC-SusOrgPlus
Contract nr.: 4/2018
Valoarea proiectului: 500.500 lei
Durata proiectului: 36 luni
Perioada de derulare: 01.05.2018 – 30.04.2021
Autoritatea contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării
Contractor: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Director de proiect: Prof. Univ. Dr. Liliana BĂDULESCU
“Acest proiect este finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, CCCDI – UEFISCDI, proiect numărul ERANET-COREORGANIC-SusOrgPlus, în cadrul PNCDI III”
Proiectul are următoarele trei obiective:
Coordonator:
Barbara Sturm, University of Kassel, Germany
Parteneri:
Albert Esper, Meridian Fruchthandelsgesellschaft, Germany
Girma Gebresenbet, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden
Liliana Bădulescu, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania
Michael Bantle, SINTEF Energy Research, Norway
Oliver Hensel, University of Kassel, Germany
Paola Pittia, University of Teramo, Italy
Riccardo Massantini, University of Tuscia, Viterbo, Italy
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Etapa I. Cercetări privind obținerea de aditivi alimentari/coloranți naturali
Etapa II. Cercetări privind obținerea de produse ecologice inovative utilizând extracte/pulberi din fructe și legume ecologice. Evaluarea calității nutriționale și a acceptanței de către consumatori.
Etapa III. Formularea de produse ecologice inovative și evaluarea calității nutriționale și a acceptanței de către consumatori.
Etapa IV. Elaborarea materialului suport pentru realizarea unui Cod de Practici privind procesarea produselor alimentare în produse uscate și producția de aditivi /coloranți naturali.
Proiectul va oferi următoarele rezultate:
(a) mijloace de utilizare a materiilor prime pe bază de plante prin transformarea lor în produse cu valoare adăugată (extracte sau pulberi), reducerea directă a deșeurilor și creșterea competitivității prin utilizarea și îmbunătățirea produselor respinse din considerente estetice de pe piața produselor proaspete;
(b) reducerea impactului asupra mediului prin creșterea utilizării materiilor prime;
(c) produse naturale noi cu valoare adăugată, sub formă de extracte și pulberi, obținute din ingrediente ecologice, bogate în nutrienți;
(d) dezvoltarea unor metode de analiză calitativă, cantitativă și senzorială specifice;
(e) material suport privind dezvoltarea unui Cod de Bune Practici pentru procesarea produselor alimentare în produse uscate și producția de aditivi /coloranți naturali cu o menținere maximă a calității;
(f) sesiuni de instruire a fermierilor/procesatorilor, precum și a altor factori implicați in educație sau cercetare;
(g) acțiuni de diseminare a rezultatelor proiectului în cadrul unor conferințe naționale și internaționale, workshopuri, târguri, website, platforme profesionale și științifice, etc.
(h) potențiali angajați înalt calificați, sensibilizați pentru nevoile sectorului prin includerea studenților în cercetarea efectuată.
Liliana Bădulescu, Oana Bujor, eveniment desfășurat online, 17 – 19 februarie 2021.
În data de 15 aprilie 2021, în intervalul orar 15:00 – 17:00 (CEST), în cadrul proiectului european SusOrgPlus se va organiza online workshop-ul de diseminare finală “Tehnologii sustenabile și inteligente de procesare a produselor alimentare ecologice proaspete: Ce este nou, ce perspective sunt?”.
Workshop-ul va fi organizat de Leibniz-Institut Für Agrartechnik und Bioökonomie E.V. și University of Kassel, din Germania.
Experții din cercetare și industrie vor discuta despre lanțuri de prelucrare inteligente și cu consum redus de energie, aditivi alimentari naturali și coloranți, precum și despre realizarea unui material suport pentru un Cod de Practici privind procesarea produselor alimentare în produse uscate și producția de aditivi /coloranți naturali, în scopul creșterii sustenabilității și acceptanței consumatorilor de produse alimentare ecologice. Printre alte contribuții, workshop-ul va prezenta rezultatele finale ale proiectului SusOrgPlus. Producătorii și procesatorii de alimente ecologice, cercetătorii și asociațiile de produse ecologice proaspete sunt invitații să participe.
Workshop-ul se va desfășura pe platforma Zoom.
Descărcați agenda (https://tporganics.eu/wp-content/uploads/2021/03/agenda-susorgplus-workshop.pdf) și înregistrați-vă gratuit (https://www.eventbrite.com/e/food-processing-of-organic-fresh-produce-whats-promising-whats-new-tickets-147589190241) până pe 13 aprilie.
Mai multe informații: SusOrgPlus project website (https://www.susorgplus.eu/)
ATB website (https://www.atb-potsdam.de/en)
Pentru orice detalii legate de proiect vă rugăm să ne contactaţi prin e-mail.
Director de proiect: Prof. Univ. Dr. Liliana BĂDULESCU
Email: [email protected]
Telefon: +40 745 368 898
Website:
https://www.susorgplus.eu/
https://projects.au.dk/coreorganiccofund/core-organic-cofund-projects/susorgplus/