Obiectivul major al proiectului este reprezentat de creșterea potențialului productiv al agroecosistemelor afectate de schimbările climatice, în condiții de eficiență economică și ecologică.
Scopul principal al proiectului component P2 este de a dezvolta o tehnologie inovatoare pentru tratarea biologică a solului cu bioinoculanți microbieni utilizând un echipament tehnic combinat. Originalitatea soluției tehnice vine din dotarea complexă a echipamentului cu instalații speciale de dozare, distribuție și reglare automată.
Cercetarea vine în contextul schimbărilor climatice majore și a agriculturii intensive practicate în prezent, când utilizarea continuă a imput-urilor chimice, de tipul îngrășămintelor, pesticidelor, erbicidelor etc. a condus la importante efecte negative asupra mediului și asupra indicatorilor agricoli și economici, cum ar fi productivitatea agricolă, randamentul economic, fertilitatea solului, biotica solului, biodiversitatea, toate acestea scăzând și alarmând oamenii de știință din întreaga lume. Bioinoculanții au capacitatea de a creste disponibilitatea și capacitatea de absorbție a nutrienților, de a susține viața în sol și sănătatea plantelor, prin combaterea dăunătorilor și a bolilor sau prin îmbunătățirea răspunsului la factorii biotici și abiotici ai plantelor de cultură.
Microorganismele cele mai frecvent utilizate ca biofertilizatori, biopesticide sau bioremediatori fac parte din genurile Bacillus, Pseudomonas, Streptomyces Trichoderma și diverse micorize. Funcțiile inoculaților microbieni sunt foarte diverse și susțin plantele cultivate prin diverse mecanisme cum ar fi producția de hormoni de către plante, sprijinind rezistența sistemică indusă sau producția de enzime litice și substanțe antibiotice.
Cuvinte cheie: inoculanți microbieni, incorporare, utilaj inovativ
“Acest proiect este finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, CCCDI – UEFISCDI, proiect numărul PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0301/ 28PCCDI, în cadrul PNCDI III”
Titlul proiectului complex: „Sistem integrat de management al rezistenței agroecosistemului față de agenții de dăunare în scopul promovării agriculturii durabile în condițiile schimbărilor climatice” (SEDMAGRO – http://sedmagro.ro/) .
Proiecte componente: 4 – SIMPLANT, TEHMIBIOS, TASS-MIM, LEDSIMTOM
Titlul proiectului P2: Tehnologie pentru tratarea biologică a solului cu bioinoculanți microbieni
Acronimul proiectului P2: TEHMIBIOS
Tipul de proiect: Proiecte complexe realizate în consorții CDI (PCCDI)
Codul proiectului: PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0301
Numărul contractului: 28PCCDI/21.03.2018
Bugetul proiectului: 132.000 lei
Durata proiectului: 38 luni
Perioada: 05.03.2018 – 30.09.2020 (prelungit până la 30.04.2021)
Autoritatea contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI)
Contractor: ICDPP București
Partener in USAMV București: Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Responsabil proiect Dr. Ing. Eugen MARIN (INMA)
Responsabil partener, echipa USAMV: CS III dr. ing. Roxana CICEOI
Scopul principal al proiectului component P2 este de a dezvolta o tehnologie inovatoare pentru tratarea biologică a solului cu bioinoculanți microbieni utilizând un echipament tehnic combinat. Originalitatea soluției tehnice vine din dotarea complexă a echipamentului cu instalații speciale de dozare, distribuție și reglare automată.
Coordonatorul proiectului: Institutul National De Cercetare – Dezvoltare Pentru Masini Si Instalatii Destinate Agriculturii Si Industriei Alimentare – INMA București
Partener 1: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București – ICDPP Bucureşti
Partner 2:Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău – SCDL Buzău Partner 3: Universitatea de Științe agricole și Medicină veterinară București, Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Responsabil proiect: CS. dr. Roxana CICEOI
Team: Conf.dr. IACOMI Beatrice
Prof.dr. DOBRIN Ionela
Conf.dr. IACOMI Cristian
Șef. lucr MUȘAT Marian
Conf.dr. BASARABA Adrian
Șef. lucr. STAVRESCU-BEDIVAN Mala
Conf.dr. MADJAR Roxana
Șef. lucr. VLAD Fulvia Florica
CS III dr. DOBRIN Aurora
CS dr. IVAN Elena Stefania
ACS drd. POPA Vlad Ioan
CS drd. ZUGRAVU Mihaela
Ing. drd. MOȚ Andrei
Rezultatele așteptate sunt următoarele:
Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Adresa: 59 Mărăşti Blvd., District 1, Bucharest, 011464
Director de proiect:: Res.Sci. dr. Roxana CICEOI
Email: [email protected]
Telefone: +40 721 816 194